Helt siden Nikon introduserte D70 har Nikons digitale speilreflekskameraer i mellomklassen hatt stor suksess og nytt stor anerkjennelse. Nikon er flink til å separere sine modeller slik at hver modell rettes mot spesifikke kundegrupper. Når nå Nikon erstatter den utgående modellen D80 med D90, er det nok først og fremst entusiastiske amatører som har grunn til å glede seg.

Nikon har nok lagt seg i selen for at D90 skal fremstå som en verdig arvtager etter svært populære D80. D90 har tilstrekkelig mange triks til at det vil kunne appellere til et bredt utvalg brukere. Det er imidlertid merkbart mindre, nettere, lettere og rimeligere enn Nikon D300. Det er derfor tydelig at Nikon har rettet disse to modellene mot ulike brukergrupper, selv om den digitale bildebrikken i disse to modellene er den samme.

D90 selges i kit sammen med 18-105mm f/3,5-5,6 VR for under 10.000,-, det samme som D300 uten objektiv. D90 må derfor betegnes som et rimelig kamera som først og fremst henvender seg til amatører med et relativt beskjedent budsjett. Filteknisk hevder likevel D90 seg godt mot de fleste andre DX-modellene og derfor havner D90 midt i den gruppen av kameramodeller der det finnes flere sterke konkurrenter som f.eks. Pentax sitt K20D, Sonys A700, ja kanskje til og med Olympus sitt robuste E-3. Likevel lurer jeg på om ikke D90 også vil konkurrere internt mot både Nikons litt rimeligere og enda nettere D60 og den mer påkostede, solide D300.

Da jeg mottok D90 kom det sammen med kit-objektivet. Dette er det eneste objektivet jeg har benyttet denne gang. Alle mine opptak er gjort til RAW-format og fremkalt i Lightroom 2.1 basert på mine preferanser når det gjelder oppskarping og mine vurderinger når det gjelder hvitbalanse, fargemetning og kontrast. Utover dette er bildene kun nedskalert til web-størrelse og lagret som JPG i beste kvalitet.

Noen av bildene er skrevet ut til utfallende A2 og noen 100%-utsnitt er skrevet ut til A3 for nærmere visuell vurdering av eksponeringstoleranse, dynamikk, støy/iso-egenskaper og toneforløp i skyggene. Jeg har også valgt å vise en del 100%-utsnitt slik at detaljer i bildene kan studeres mer inngående.
D90 har fått stor oppmerksomhet pga. mulighet for videofilming. Det har imidlertid ikke vært rom for undertegnede å teste ut denne funksjonen i løpet av de knappe 3 ukene jeg hadde kameraet til disposisjon. Det krever blant annet helt andre forutsetninger å vurdere video enn fotofunksjoner. Jeg har likevel gjort meg noen betraktninger.

D90s videofunksjon har en oppløsning på 1280x720p, noe som betyr bedre kvalitet enn eksisterende DV-kamera. Det viktigste er imidlertid at videofunksjonen bruker hele kameraets bildebrikke på 23,6x15,8mm som opptaksformat. Ved å bruke Nikons utvalg av optikk betyr dette et kreativt spillerom og optiske muligheter man så langt har vært avskåret fra med DV- og HDV-kamera. Slik sett er video en veldig spennende mulighet nettopp fordi opptaksformatet er så stort.

Parallelt med filmingen skal det gjerne gjøres opptak av lyd, noe som i seg selv byr på store utfordringer. Med manglende inngang for stereolyd er nok videofunksjonen mest beregnet på hverdagsopptak. Autofokus er dessuten koblet ut under innspilling, noe som vil kreve kontinuerlig, manuell fokusering under filmingen. Videre vil opptak til video kreve mye lagringsplass. Sammen med LiveView-funksjonen og opptak til video vil dette i tillegg trekke mye strøm, noe som betyr kortere intervall mellom lading/batteribytte.

Man skal også huske på at det er svært tidkrevende å klippe video i et dertil egnet videoredigeringsprogram hvis resultatet skal være presentabelt. Kort sagt så vil video kreve helt andre utfordringer og en annen type kunnskap enn fotografering. Jeg tror derfor mange fotografer fort vil la videomuligheten være i fred, selv om den for enkelte helt åpenbart vil være en spennende mulighet som utvider kameraets bruksområde.


Nikon D90 - et utvalg tekniske spesifikasjoner:

- 23,6x15,8 mm CMOS bildebrikke
- 12,3 Mp (4288 x 2848)
- Kalibrert følsomhet: ISO200-ISO3200
- Ukalibrert følsomhet (High): H0,3, H0,7, H1,0 (ISO6400)
- Ukalibrert følsomhet (Low): L0,3, L0,7, L1,0 (ISO100)
- 12 bit A/D-prosessor
- 11 punkt autofokus
- 420 punkts RGB lysmåler
- 95% søkerdekning
- 0,94x søkerforstørrelse (m/ 50mm objektiv)
- 4,5 bps (bilder pr. sekund)
- 3" LCD-skjerm m/ 900.000 piksler
- LiveView
- Activ D-Lightning
- Innebygget blits
- Vekt: 620g + batteri = 700g
- Ytre mål: h=132mm , b=103mm , l=77mm