Etter å ha jobbet gjennom flere år med ulike løsninger for konvertering av råfiler og organisering av både disse og ferdigbehandlede bildefiler, så jeg på det som en spennende utfordring da jeg ble invitert til å være med i betaprogrammet for et nytt program; ”LightRoom” som skulle revolusjonere måten å jobbe med bildeopptak på.

Jeg hadde da allerede vært med i Adobes “Prerelease Program”, helt siden Photoshop 6.0, og senere også Photoshop Elements. LightRoom virket veldig spennende, selv om det i de første betautgavene var veldig spinkelt og minnet mest om en litt annen, kanskje også litt mer avansert utgave av Bridge. LightRoom ble lansert som en “Public Beta” i begynnelsen av januar 2006, og det ble stort oppstyr siden den kun var tilgjengelig for Mac. Etterhvert kom LightRoom Beta 1 også for Windows, og i forumet som Adobe hadde opprettet for betabrukerne ble det diskutert både vel og lenge om de ulike verktøyene, og ikke minst; hva vi ønsket av funksjoner i dette nye programmet. Jeg, og mange med meg, hadde vært med Apples Aperture siden den ble lansert og derfor hadde vi godt sammenligningsgrunnlag for hva vi ønsket oss av LightRoom.

Nå er LightRoom i versjon 2.2, og i skrivende stund er også versjon 2.3 RC (Release Candidate) tilgjengelig for de som ønsker å prøve det ut.

LightRoom har vokst fra å være et morsomt lite program med en god del nyttige funksjoner, til å bli et kraftig verktøy for både profesjonelle som amatørfotografer. Med LightRoom har vi fått en ny måte å tenke på når det gjelder helhetlig arbeidsflyt innen bildebehandling og organisering av digitale bildefiler, og Adobe fortsetter å utvikle programmet med ny funksjonalitet.

Man kan benytte LightRoom som eneste verktøy når det gjelder importering, organisering, justering og publisering av bildeopptakene. Vi skal i denne artikkelen se litt på mulighetene vi har med LightRoom og hvordan vi kan effektivisere arbeidsflyten. For å få god uttelling i bruk av LightRoom så forutsetter det at vi til tider kan løsrive oss fra ”gammelmåten” å jobbe med bilder på. Dette har sin naturlige forklaring i at LightRoom er bygd opp på en måte som er veldig forskjellig fra tidligere frittstående råfilkonvertere som stort sett begrenset seg til kun å gi oss tilgang til å justere råfiler og deretter eksportere de til ønsket format. Med andre ord så gir LightRoom oss samme muligheter i ett program som man tidligere måtte bruke flere programmer til.

Med LightRooms versjon 2 har vi også fått muligheten til å redigere bildefilene på en måte som tidligere kun var mulig ved å åpne bildefilene i Photoshop eller lignende programmer. Dette kalles normalt pikselredigering, men i LightRoom er det ikke det. I stedet er det kun en liten tekstfil på noen få Kilobyte med instruksjoner til LightRoom om hvordan programmet skal presentere bildefilen på skjermen. Det samme kan vi si om den normale justeringen av bildefiler i LightRoom, det er kun små tekstfiler med instruksjoner om hvordan en gitt bildefil skal presenteres på skjermen i LightRoom eller programmer som kan lese LightRooms justeringer (Bridge).

Den ekstra bonusen vi har fått ved denne type redigering i LightRoom er at vi slipper ekstra bildefiler som tar opp mye verdifull plass på diverse lagringsmedium siden redigeringen altså ikke er ”ekte” pikselredigering, og hvis vi ser på bildefilen i et annet program som ikke kan lese LightRooms justeringer, vil denne type redigering vi har gjort ikke synes siden det er justeringer internt i LightRoom.

Hadde vi derimot redigert bildefilen på samme måte i Photoshop og deretter lagret den, ville redigeringen vært synlig når vi åpnet bildefilen i et annet program siden pikselredigering i Phototshop er en permanent redigering som blir bevart ved lagring.

Først hadde jeg tenkt å lage en liten oversikt over hva LightRoom har å by på og deretter artikkelen om råfilkonvertering i dette programmet. Etter hvert som jeg jobbet med stoffet innså jeg at denne lille oversikten nok kom til å bli i lengste laget for å kunne bli kalt en ”liten oversikt”. Dermed endret jeg planene og nå har jeg altså kommet frem til at jeg slår sammen de to artiklene til én, og dermed er resultatet blitt ”LightRoom 2 - Total arbeidsflyt”. Vi skal se på brukergrensesnittet og alle fem modulene; Library, Develop, Slideshow, Print og Web. I tillegg skal vi gå gjennom innstillingene til LightRoom (Preferences), visningsvalg (View Options) og katalogvalg (Catalog Settings). Siden Library og Develop er de to viktigste modulene, og ganske sikkert de modulene vi kommer til å tilbringe mest tid med når vi jobber med LightRoom, så kommer jeg til å gå litt grundigere gjennom disse enn de andre modulene.

Jeg kommer til tider også til å benytte kraftige justeringer (ofte helt til ytterpunktene), skarpe farger etc. Dette er for at det skal være lettere å se resultatet av en gitt justering, og behøver nødvendigvis ikke representere hvordan jeg normalt ville justert med det samme verktøyet.

Jeg håper denne artikkelen kan være til hjelp for deg som ønsker å komme igang med LightRoom eller deg som kanskje allerede har jobbet en del med programmet og ennå ikke fått helt taket på de ulike verktøyene dette flotte programmet byr på.

La oss se på hva LightRoom er og hvilke muligheter vi har ved å benytte dette programmet.

Have Fun!
Paul