Vinneren av 'Miljø' kåret

Frilansfotograf Kristin von Hirsch har gått til topps i miljørunden i Årets fotograf 2012.
Årets fotograf er et samarbeid mellom Japan Photo og Cyan galleri.

Frilansfotograf Kristin von Hirsch har gått til topps i miljørunden i Årets fotograf 2012 på foto.no. I juryen satt Bjørn Opsahl, Karoline Frogner og Magnar Fjørtoft. Om vinnerserien uttaler de følgende:

Dette er en serie som løser oppgavens tema på en kul og original måte. Stilmessig henger den godt sammen. Den er fin i fargen og det er en fasinerende kommunikasjon (eller ikke-kommunikasjon) mellom mennesker. Variasjonen i serien er også stor nok til at det er interessant hele veien, både i farger, positur og innhold. Fotografen evner å se ting på en helt egen måte. Serien inspirerer og gjør oss nysgjerrig på å se mer av denne fotografen.

- Dette er veldig moro på alle vis, men kanskje mest fordi juryens kommentar på en måte svarer på på det som opptar meg når jeg fotograferer, det i meg som får meg til å fotografere. Det betyr jo at jeg kommuniserer med dem igjennom bildene mine og hva er vel bedre enn det? forteller vinner Kristin von Hirsch.

Engasjert i byutvikling
Serien er fotografert i månedskiftet februar/mars i Havana.

Vinnerserien har sitt utspring i en reise til Havana i februar/mars i år på jakt etter kontraster. Kristin von Hirsch har en interesse for "livet mellom husene" og har blant annet vært engasjert i utviklingen i Bjørvika i Oslo som ligger rett utenfor dørterskelen hennes. For å få kontraster til det som skjer i Bjørvika, dro hun til Havana. En annen by, en annen kultur. Men også et sted hvor det er nødvendig med et fremtidig forkus på byutvikling.

- Kontraster fikk jeg, men også mye mer. Jeg gikk mye gatelangs og glodde, både opp på husfasader og på menneskelivet i gatene og på plassene. Og så var det den gamle bilparken... den virket som en magnet på meg. Farger, former, rust, eksosskyer, og ikke minst bruken av den.

Endestasjon
Etter noen dager begynte von Hirsch å se et mønster i hvordan disse gamle bilene frakter byens befolkning rundt omkring. Busser er det få av, så bilene går i skytteltrafikk over det hele i faste ruter.

- Da jeg fant en slags "endestasjon" for et av disse rutemønstrene, der folk går av og på og sjåførene tar seg en pust i bakken og fikser på bilene, ble jeg helt hypnotisert. En voldsom og uinteressert intensitet som tillot meg å sitte stille på en benk i timevis og bare se (og fotografere). Rytme, bevegelse i biler og mennesker. En slags symbiotisk hverdagsdans. Jeg tilbrakte nok noen dager av turen min på den benken. Så serien jeg sendte inn er et utdrag av en større serie.

Forfatter og fotograf
Til daglig er Kristin von Hirsch frilans forfatter og fotograf. Hun livnærer seg på å jobbe journalistisk med tekst og foto. I tillegg gjør hun en del design.

- All tid som ikke involverer å tjene til livets opphold bruker jeg på egne prosjekter. Tekst eller foto. For meg er det to sider av samme sak. Kommunikasjon med omverdenen. Når jeg jobber med fotoprosjekter handler det alltid om serier. Med en tematikk i bunnen. Jeg tar veldig sjelden enkeltstående bilder. Jeg har også en forkjærlighet for alt som er menneskeskapt/menneskelig adferd, og for form og farge.

Høyt nivå
134 serier ble levert inn i miljørunden, og 29 av disse ble plukket ut av juryen til å være med på den endelige juryeringen. Alt i alt er juryen veldig fornøyd med nivået på runden og mener det er en rekke fotografer som har tolket oppgaven på en veldig fin måte.

Juryen mener også at redigering er en stor utfordring for mange, og at det er på det punktet mange serier faller gjennom. Det er ikke godt nok med en god ide eller historie om det er for mange bilder som ikke har innholdsmessig kvalitet og sammenheng, hvis det er for mange like bilder og bilder som forteller det samme, hvis bilder ikke hører hjemme i serien eller det er for mange bilder.

- For å lage en god serie kreves en god idé eller historie, og at man arbeider bevisst med utvelgelsen av bilder. To bilder er for lite til å fortelle, mens tre bilder kan fungere meget godt. Skal serien inneholde flere bilder, er det viktig at hvert bilde tilfører noe til fortellingen, mener Magnar Fjørtoft. - Gode serier inneholder bilder som gir betrakteren et tolkningsrom. Er innholdet for opplagt, som for eksempel avbildninger av søppel, uten særegne motiver, en sterk komposisjon eller god teknikk, gir serien ikke særlig rom for ettertanke. Alt er fortalt ved første blikk.

Serier er en utfordring
Fjørtoft har også fått en påminnelse om hvor krevende det er å lage gode serier som forteller en historie som fanger betrakterens oppmerksomhet

- Men samtidig gledet det meg å se kvaliteten på vinnerseriene. Det skal også nevnes at det var svært mange glimrende enkeltbilder i mange av seriene som ikke nådde opp, og noen av disse bildene burde ha mulighet for topplassering i andre konkurranser.

Neste runde
Neste runde av Årets fotograf 2012 startet 1. mai og avsluttes 15. juni. Temaet er natur. Om kort tid presenteres runden og juryen. Les mer og delta her

Rundepremier
Premier til plass nummer 1 og 2 denne runden er gavekort fra Japan Photo på bildeprodukter til en verdier på henholdsvis 5.000 og 3.000 kroner.

Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.


Kristin von Hirschs hjemmeside
Kristin von Hirsch -
Kristin von Hirsch
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Miljø" &lt;br&gt; <br>
Juryen sier: Dette er en serie som løser oppgavens tema på en kul og original måte. Stilmessig henger den godt sammen. Den er fin i fargen og det er en fasinerende kommunikasjon (eller ikke-kommunikasjon) mellom mennesker. Variasjonen i serien er også stor nok til at det er interessant hele veien, både i farger, positur og innhold. Fotografen evner å se ting på en helt egen måte. Serien inspirerer og gjør oss nysgjerrig på å se mer av denne fotografen.
Steinar figved -
Steinar figved
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Miljø" <br>
Juryen sier: Tematikken i serien er sønn og mor som ikke klarer å løsrive/frigjøre seg fra sitt lille miljø (hjemmet). Serien er enkelt og fint fortalt, og har en sårhet og et innhold som treffer. Fortellingen er det som slår betrakter, til tross for at den tekniske kvaliteten ikke er topp.
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Miljø" <br>
Juryen sier: I en stil som gir assosiasjoner til Steve McCurry evner serien å stoppe betrakter med fargene sine samtidig som innholdet leveres. Serien er godt redigert, likevel kunne vi gjerne sett enda flere bilder.
Jan Olav Bredesen -
Jan Olav Bredesen
4. plass (8 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Miljø"
Tor-Arne Riksheim -
Tor-Arne Riksheim
5. plass (7 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Miljø"
Frank Hesjedal - Juryen i sving
Juryen i sving
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
jorunn s.
Gratulerer. Likte bildene veldig, veldig godt.
5.5.2012
Rune E.
Hva er galt med den tekniske kvaliteten?
2.5.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu