Lytro blir voksen

Lysfeltkameraet Lytro kommer nå i en profesjonell versjon – med noe så eksotisk som en "lysfeltsensor på 40 megastråler".
Det er tre år siden Lytro vakte oppsikt med et underlig lite kamera som skulle "fange opp alle lysstrålene i motivet". Prinsippet er imidlertid ikke nytt. Utkastet til det det første lysfelt- (eller plenoptiske) kameraet ble utviklet av Gabriel Lippmann så tidlig som i 1908, og i 1992 ble det lansert en design for å redusere problemene med å matche bildene ved stereofotografering etter samme prinsipp.

Teknikken bak
Fra 2010 har Raytrix solgt flere plenoptiske kameraer for bruk i forskning og industri, men det var doktorgradsstudenten Yi-Ren Ng ved Stanford-universitetet som gjorde teknologien tilgjengelig for et bredere publikum da hans Lytro-kamera så dagens lys i 2011. Det første Lytro-kameraet så ut som et leketøy, hadde en begrenset oppløsning (1080x1080 punkter) og ditto bruksområde, og var kanskje mest interessant ved at det demonstrerte hvordan teknikken faktisk fungerer.
For å friske opp hukommelsen er det altså snakk om en teknologi der man bruker mikrolinser i eller rett bak fokalplanet, men foran bildebrikken for å fange opp informasjon som i ettertid kan brukes blant annet til å endre fokus i bildet. Informasjonen består av lysets intensitet, farger og lysets vinkel mot bildebrikken. Vi skal ikke gå for mye i detalj rundt prinsippene bak teknologien, men de som er spesielt interessert kan lese mer på Wikipedia, der det også finnes koblinger til ytterligere fordypning.

Profesjonelle ambisjoner
Oppfølgeren er av et annet kaliber enn det opprinnelige "leketøyskameraet". Kameraet både presenteres som og ser ut som et proffkamera – om enn med en futuristisk og uvanlig design. Lytro er sparsomme med tekniske detaljer, de oppgir for eksempel ikke antall megapiksler, men oppløsningen er firedoblet sammenlignet med det første kameraet. De opplyser også at det 940 gram tunge kameraet er utstyrt med et zoomobjektiv som tilsvarer 30–250 mm (135-ekv.) med en fast største blender på 2.0. Korteste lukkertid er 1/4000 s.
Under opptak viser den vippbare skjermen relativt fokus på alle objekter i bilderammen og gjør det mulig å komponere bildet i tre dimensjoner. Et fargekodet felt på skjermen viser hvilke av elementene i bildet som ligger innenfor det området som kan refokuseres i ettertid. En kraftig prosessor og bildebehandlingsfunksjoner i kameraet gjør det mulig å bruke perspektivskiftfunksjoner, flytte fokus, endre dybdeskarphet og så videre. Deretter benyttes spesiell programvare til å bearbeide all informasjonen og lagre bildene som JPG- eller TIFF-filer.

Eget bildebehandlingsprogram
Lytro desktop tools er navnet på programvaren som følger med kamearet, og som brukes til å utforske og bearbeide bildene videre. Den er kompatibel med Photoshop og gjør det mulig å zoome, endre fokus, dybdeskarphet og perspektiv etter at bildet er tatt. Programvaren har også en funksjon som gjør det mulig å endre bildene til dynamiske animasjoner som kan gjengis på dataskjermen, på mobile enheter og i 3D. Du kan også prøve ut flere av bildebehandlingsfunksjonene via de interaktive bildeeksemplene på www.lytro.com, og det er en interessant opplevelse som kan anbefales.

Ergonomi
Det er åpenbart lagt stor vekt på ergonomi og utforming. Betjeningselementene består av knapper og kommandohjul som på et konvensjonelt kamera, kombinert med berøringsskjermen på fire tommer.

Tilkoblinger
Kameraet er utstyrt med de vanlige mulighetene for kontakt med omverdenen og bruk av eksternt utstyr. Det har WiFi, tilkobling for fjernutløser, blitssko, stativgjenge, utskiftbart batteri og lagring på SD-kort.

Pris og tilgjengelighet:
Lytro Illum er klart for levering tidlig i mai, men foreløpig ikke i Norge. Derimot kan det forhåndsbestilles på produsentens nettside. Gjør du det, koster kameraet USD 1499,- (pluss mva., frakt osv.). Da får du også gravering av kameraet etter eget ønske, utvidet brukerstøtte, to års garanti og opplæring av eksperter på Lytros Illum, med på kjøpet.

Ytterligere informasjon og interaktive bildeeksempler finner du på www.lytro.com.

Kilder:
wikipedia.org
lytro.com






Lytro -
Lytro
Lytro -
Lytro

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu