GFX 100S II – mellomformat til folket

Fujifilm satser tungt på mellomformat, og ønsker å flytte brukere fra fullformat og opp til et enda høyere nivå på bildekvaliteten. De priser kameraet deretter.
GFX 100S II er lillebroren til GFX 100 II, som kom i fjor. Det er mye som er likt, men klarer du deg med noen funksjoner som er litt enklere, sparer du både ganske mye penger og litt vekt.

Den største forskjellen utgjøres av at GFX 100S II fortsatt har den «gamle» bildebrikken, som er tregere enn den vi finner i GFX 100 II. Det betyr at skuddtakta går ned fra maks 8 til maks 7 bilder pr. sekund. Ved panorering og videoopptak er det lettere å få effekt av rullende lukker (vertikale linjer blir skrå) og videofunksjonene er mye enklere. Borte er både 8K og 4K60P, intern ProRes og en del annet snadder. Du kan fortsatt få flotte opptak i 4K 30P 4:2:2 10-bit med F-Log2, og du kan fortsatt ta opp ProRes og BlackMagic RAW rett til ekstern SSD, hvis du ønsker. Men det er helt klart at lillebroren er mer rettet mot foto enn mot video. Søkeren er også mindre og enklere enn på GFX 100 II og på grunn av den enklere videofunksjonen, trenger du ikke lenger CFexpress-kort, men kan klare deg med SD UHS-II, som er rimeligere og lettere å få tak i.

Bildestabilisatoren skal kunne kompensere for inntil 8 trinn, noe som er meget imponerende på et mellomformatkamera, og en vekt på bare 886g (148g mer enn EOS R5), gjør dette til et meget spennende kamera – særlig når du har sett bildekvaliteten det kan gi. Det er ikke bare at bildebrikken er større og pikslene flere, men med ekte 16-bits farger har du så mye fargeinformasjon at du kan gjøre hva du vil med bilde, trekke i slidere i LR, og bruke bildet på helt andre måter enn du hadde tenkt, uten at noe sprekker opp eller gir banding.

Etter at Fujifilm puttet X-Trans 5-prosessoren i sine kameraer, har autofokusen tatt det stort skritt opp. Det er ikke på høyde med de Canon/Sony/Nikon ennå, og mellomformat vil kanskje aldri bli det, siden det er mer glass å flytte på, men nå kan du faktisk bruke et mellomformatkamera til action og naturfoto.

Prisen for huset er 64 999 kroner – det er et kostbart kamera, men er svært rimelig mellomformatkamera.

GF 500mm f/5.6 R LM OIS WR
En supertele for mellomformat er det ikke ofte vi ser, og dette blir det lengste objektivet for slikt format som er i produksjon og salg. Med en bildevinkel tilsvarende 400mm på fullformat er det ikke ekstremt langt etter dagens standard, men det åpner nye muligheter for bruk av mellomformatkamera.

Dette er et viktig objektiv for Fujifilm, for det det gjør at bruken av kameraene deres utvides. Det viser også at de har nok tiltro til autofokus og seriebildefunksjon til at de vil slippe systemet løs på natur- og sportsfotografer. Hvordan det vil fungere gleder vi oss veldig til å se.

En så lang tele for mellomformat høres stort og tungt ut, men det blir ikke så ille. Vekta er oppgitt til 1375g, altså omtrent på nivå med tradisjonelle 70-200mm f/2.8. Tyngdepunktet ligger ganske langt bak, så det blir lettere å balansere og lettere å panorere. Stativfoten har arca-swiss, så du ikke trenger hurtigplate for å sette det på stativ. Men med den innebygde bildestabilisatoren bør det også være fullt mulig å håndholde. Vi gleder oss til å prøve det.

Hvis 500mm ikke er langt nok for deg, er det også støtte for telekonverter, så objektivet blir 700mm f/8.

Prisen blir 46 999 kroner.


___________________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu